مطالب اصلی

آلکیل پلی گلوکوزاید

آلکیل پلی گلوکوزاید یک ماده فعال سطحی غیر یونی است که یکی از کاربردی‌ترین ترکیبات عالی در تهیه مایع ظرفشویی دستی محسوب می‌شود. در این مقاله به بررسی این ماده شیمیایی، چگونگی تولید آن، خواص آن و خرید و فروش این ترکیب عالی می‌پردازیم.

آلکیل پلی گلوکوزاید چیست و چه کاربردی دارد

آلکیل پلی‌گلوکوزید که یک ماده فعال سطحی غیریونی و امولسیون کننده همه کاره با منشا طبیعی است. آکیل پلی گلوکوزاید یا (APG) از گلوکز و گروه‌های الکلی چرب هیدروکسیل تهیه می‌شود که با از دست دادن مولکول آب تحت کاتالیز حاصل می‌شود.

آلکیل پلی گلوکوزاید کاربردهای فراوانی دارد که از آن دست می‌‍‌‌‌توان به حضور در انواع مواد شیمیایی روزانه از جمله  مواد آرایشی ، مواد شوینده و صنعتی اشاره کرد.

مواد اولیه آن عمدتا از روغن نخل و نارگیل استخراج می‌شود به همین دلیل هم از نظر تجزیه بیولوژیکی کاملا سازگار با محیط زیست بوده و استفاده از آنها منعی ندارد. از نظر بی‌خطر بودن و دوستدار محیط زیست بودن هیچ ماده شیمیایی سورفاکتانت دیگری با آلکیل پلی گلوکوزاید قابل مقایسه نیست.

در واقع پلی گلوکوزیدهای آلکیل (APG) یک ماده فعال کننده سطحی، امولسیون، کف زا و جاذب رطوبت است که دارای پتانسیل بهبود روغن سنگین در دمای بالا است. فعالیت سطحی و عملکرد امولسیون کننده APG پایدار است  و حتی با افزایش دما بهتر می‌شود ، در حالی که فعالیت‌های سطحی و عملکرد امولسیون کننده سایر سورفکتانت‌ها با درجه‌های مختلف کاهش پیدا می‌کند. به عنوان مثال، در دمای ۹۰ درجه و با شوری ۳۰ گرم در لیتر، بازیابی روغن با استفاده از APG می تواند تا ۱۰.۱یعنی حدودا دو برابر بیشتر از سطح فعال EOR سورفکتانت برسد. بررسی‌ها حاکی آز آن است که APG یک ماده فعال کننده مؤثر در بهبود بازیافت روغن سنگین در دمای بالا و همراه با شوری زیاد است.

حتماً بخوانید
خرید و فروش HEDP و همه آن چیزی که باید درباره آن بدانیم

آلکیل پلی گلوکوزاید چگونه تولید می‌شود؟

ماده فعال سطحی غیریونی است با استفاده از دو روش سنتز مستقیم و ترانس استالی ‌شدن در محیط آزمایشگاهی تهیه می‌شود. این روش‌ها با نام علمی سنتز فیشر شناخته می‌شوند، در این فرآیند تولیدی الکل با بخش گلوکوزایدی وارد واکنش می‌شود در روش سنتز مستقیم گلوکز با سه نوع الکل متفاوت از جلمه دودکانول، اتیل هگزانول و دودسیل دی گلایکول اتر در حضور کاتالیست پاراتولوئن سولفنویک اسید واکنش می‌دهد که باعث تولید سه نوع آلکیل پلی گلوکوزاید می‌شود که از نظر سطح آب‌گریزی با هم متفاوت هستند. نمونه‌های سنتز شده معمولا به وسیله  کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا مورد آنالیز قرار می‌گیرند، ضمن این که در ادامه آزمایش تولید کشش سطحی، پایداری امولوسیون تشکیل شده و ارتفاع کف ایجاد شده نیز مورد اندازه‌گیری و بررسی قرار می‌گیرد.

ویژگی‌های آلکیل گلوکوزاید

این ماده به صورت خالص به شکل جامد و دارای شکل پوسته‌ای قهوه‌ای یا آبی رنگ است، رطوبت را بسیار آسان جذب می‌کند و یک ماده محلول در آب است. از نظر حلال بودن دارای سازگاری عالی، پایداری و فعالیت سطح در محلول اسید و قلیایی، مخصوصا در حلال‌های فعال با ترکیبات غیر آلی بالاتر است.

دارای خاصیت کف‌زایی و شویندگی است، ضمن این که به صورت طبیعی تجزیه می‌شود و از این نظر نیز دوست‌دار محیط زیست شناخته شده و هیچگونه آلودگی برای محیط زیست ایجاد نمی‌کند.

جایگزین خوبی برای مواد شیمیایی سمی و خطرناک در ساخت مواد آرایشی و بهداشتی است

با استفاده از الکیل گلوکوزاید به جای AES، LAS، ۶۵۰۱، AEO، افزودن کریستال، K12، در تولید لوسیون حاوی AOS، لوسیون حمام، محصولات شامپو، مواد تمیز کننده سطح سخت، پاک‌کننده، پودر شستشو و … محصول بهتری از نظر کیفیت و عملکرد ایجاد کرد، معمولا مواد شوینده ساخته شده از الکیل گلوکوزاید دارای حلالیت خوب، توانایی حذف چربی‌ها و شویندگی مناسب است. ، Alkyl Polyglucoside  از نظر تحریک و حساسیت‌زایی کاملا بی‌خطر است و در تماس با پوست آن را تحریک نمی‌کند، ضمن این که غیر سمی بوده و به راحتی شسته می‌شود.

حتماً بخوانید
خرید و فروش عمده بتائین

عملکرد بالا و کف زایی مناسب دارد

اضافه کردن الکیل گلوکوزاید در مواد شوینده، به جای AEO و LAS، می‌تواند عملکرد اصلی شستشو را حفظ کرده و حتی بهبود بخشد، سختی آب را از بین می‌برد و انعطاف پذیر است  خاصیت ضد انفجاری و ایجاد الکتریسته دارد، استفاده از آن با توجه به قیمت پایین‌تری که نسبت به مواد یاد شده دارد می‌تواند در صرف وقت و هزینه نیز صرفه‌جویی خوبی داشته باشد. خاصیت سفید کنندگی، ضدعفونی کردن و کف مطلوب از جمله دیگر ویژگی‌های این ماده شیمیایی است.

دوست‌دار محیط زیست و طبیعی است

مواد اولیه‌ای که سابقا در مواد شوینده به کار برده می‌شد علیرغم داشتن قیمت مناسب از منابع پتروشیمی و شیمیایی مشتق شده و اثر تحریک پذیری بالایی بر روی پوست دارند. به طور مثال سدیم آلکیل بنزن سولفونات تجزیه‌پذیری نسبتاً کمی دارد، سمی است و خطر آلودگی آب‌ها و خطرات زیست محیطی برای آبزیان دارد. در دهه‌های اخیر، پلی گلوکوزایدهای آلکیل (APG) به عنوان یک ماده خام برای تولید مواد شوینده به ویژه در صنعت آرایشی و بهداشتی به درجه محبوبیت نسبتاً خوبی دست پیدا کرده‌اند. این مواد به عنوان سورفکتانت‌های غیر یونی حاصل از مواد خام تجدید پذیر (روغن‌های گیاهی، قندها و نشاسته) به همراه مجموعه‌ای از خواص بنیادی از جمله تجزیه‌پذیری کامل، غیر سمی بودن و عدم وجود اثر تحریک کننده بهترین منبع استفاده در تولید مواد شوینده و آرایشی است که مستقیما با پوست انسان در ارتباط هستند.  APG ها برای افزایش شکل‌گیری فوم در مواد پاک کننده برای شستن ظروف و پارچه‌های ظریف استفاده می‌شود. علاوه بر خواص فوم مناسب آنها، جذاب هستند، زیرا آنها زیست تخریب‌پذیرند.

حتماً بخوانید
انواع آنتی اسکالانت (ضد رسوب یا بازدارنده رسوب) و کاربرد آن در صنعت

دسترسی آسان و قیمت مناسب دارد

دسترسی آسان همراه با قیمت نسبتاً کم این ترکیبات باعث شده است که تحقیقات زیادی در مورد تغییر ساختار شیمیایی آنها با هدف به دست آوردن سورفکتانت‌های یونی (از جمله آنیونی) انجام شود. تا کنون فرآیندهای شیمیایی متنوعی برای تولید مشتقات یونی از پلی گلوکوزایدها مورد بررسی واقع شده است که علاوه بر خواص جانبی بیشتری که نسبت به APG نشان می‌دهد، دارای معایبی نیز می‌باشند از جمله: حلالیت ضعیف در آب، بی‌ثباتی و تمایل به رسوب در محلول‌های آبی و همچنین حساسیت به تغییرات دما.

این مشتقات می‌تواند شامل: گروه‌های سولفوسوکسینات، فسفات، سولفونیک باشند که خاصیت سازگار با کاربردهای مختلف آنها به ویژه در محصولات آرایشی و مواد شوینده خانگی مشخص شده است.

خرید و فروش الکیل گلوکوزاید

این ماده شیمیایی به صورت آزمایشگاهی در آزمایشگاه‌های کشور تولید می‌شود و در مراکز فروش مواد شیمیایی قابل دسترسی است، همچنین نوع وارداتی آن نیز در بازار موجود است که معمولا در بشکه‌های پلاستیکی ۲۲۰ لیتری عرضه می‌شوند، برای خرید آلکیل گلوکوزاید می‌توانید با یک جستجو در اینترنت فروشگاه‌های عرضه کننده این ماده شیمیایی را پیدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.