علمی

همه آن چیزی که باید درباره کلات آهن بدانید

کلات ها عناصر آلی هستند که همچون یک پنجه آهن را به هم متصل می کنند، بنابراین آهن در محلول موجود می ماند و بنابراین در دسترس گیاه قرار می گیرد. یک گیاه فقط می تواند مواد مغذی را که در آب حل شده جذب کند. لقاح آهن همیشه به صورت کلاته دوز می شود. این بدان دلیل است که آهن در تماس با سایر عناصر به راحتی رسوب می کند. با افزودن آهن به محلول از طریق کلات‌ها از این رسوبات جلوگیری می شود.

انواع مختلف آهن کلاته

آهن کلاته انواع مختلفی دارد که همگی خصوصیات خاص خود را دارند. مقاومت کلات بستگی زیادی به سطح pH محلول دارد ، چندین کلات در بازار وجود دارد که متناسب با هر سطح pH در محیط ریشه است.

  • نوع کلات
  • پایداری در رابطه با pH
  • EDTA 3-6
  • DTPA 3-6،۵
  • EDDHA 3-10

پایداری آهن کلاته غالبا در اولویت است. اگر یک آهن کلاته پایدار نباشد ، آنقدر قوی نیست که بتواند آهن موجود در محلول را نگه دارد. در سطح pH که کلات در آن پایدار نیست ، آهن به سرعت رسوب می کند ، در نتیجه گیاه قادر به جذب آهن کافی نیست. در حقیقت آهنی که رسوب کرده است به دلیل سطح PH نادرست تبدیل به یک آهن ۳-ارزش ، به این معنی که یک Fe² تبدیل به یک Fe³ شده است. قطع اتصال کلات Fe³ قابل برگشت نیست ، زیرا اکسید شده است (به اصطلاح زنگ زده). بنابراین ، انتخاب یک کلات مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است.

کلات های آهن EDTA

EDTA کمترین ماده شیمیایی کلات در بازار است. کلات‌های آهن EDTA عمدتا برای کود دهی محلول پاشی توصیه می شوند ، زیرا به اندازه کافی پایدار نیستند تا بتوانند به مخزن کود اضافه شوند. علاوه بر EDTA ، کلات HEDTA تقریباً مشخصات یکسانی با EDTA دارد.

کلات های آهن DTPA

DTPA از کلات های پر طرفدار و پر مصرفبه حساب می آید. این بدان دلیل است که اکثر محصولات با pH کمتر از ۶.۵ باقی می مانند. بنابراین آهن DTPA پایدار و در دسترس محصولات است. دو کلات آهن DPTA مایع قابل تشخیص است: ۳٪ و ۶٪. این دو از نظر سدیم مورد استفاده در تولید با یکدیگر تفاوت دارند. کلات ۳٪ DTPA با مقدار زیادی سدیم تولید می شود ، در حالی که نوع ۶٪ آن عمدتا با آمونیوم تولید می شود. در کشت های مختلف ، سدیم به موقع اضافه می شود و به احتمال زیاد مشکلاتی ایجاد می کند. برای جلوگیری از بروز این مشکلات ، Iron DTPA 6٪ اغلب توصیه می شود. تنها عیب این DTPA 6٪ هزینه تولید کمی بیشتر و در نتیجه هزینه بالاتر است.

کلات‌های آهن EDDHA

هنگامی که pH به یک سطح در اطراف یا بالاتر از ۶.۵ رسید ، توصیه می شود که به آهن قرمز ، EDDHA (به طور جزئی یا کامل) بروید. آهن EDDHA تا سطح pH بیش از ۱۰ پایدار است. آهن EDDHA را می توان با چندین نام در بازار یافت. حتی ممکن است در نگاه اول خصوصیاتشان یکسان به نظر ببیاید، اما شکل کلات EDDHA بسیار مهم است. کلات های EDDHA همیشه از مخلوطی از سه ساختار مختلف تشکیل شده اند.

از ساختارهای مختلف EDDHA که به آن EDDHA ارتو-ارتو می گویند. دو نوع دیگر ortho-para و para-para EDDHA نامیده می شوند. از آنجا که انواع آهن قرمز (EDDHA) موجود در بازار حاوی یکی ازساختارهای فوق الذکر است ، انتخاب محصول با بالاترین سطح ارتو مهم است.

همینطور گفته می شود آهن کلاته میزان ناراحتی معده را که معمولاً با مصرف مکمل های آهن همراه است ، کاهش می دهد. اما برخی از کارشناسان در مورد اینکه آیا تحقیقات بالینی از این ادعاها پشتیبانی می کند ، مخالف هستند ، بیان داشتند که آهن معمولی (سولفات آهن) به همان  اندازه کارایی دارد.

آهن کلاته با نام های تجاری عمومی و بسیاری شناخته می شود. کلات بیس گلیسینات آهن یکی از رایج ترین نام های عمومی است که معمولاً به آن بیس گلیسینات آهن می گویند. آهن کلاته همچنین در میان بسیاری از نام های دیگر شناخته می شود:

  • Bisglicinato ferroso quelato (IS)
  • بیس گلیسینو آهن II (IS)
  • کلسیم بیس گلیسینو آهن (II) (IS)
  • Eisen (II) -bisglycinat (IS)
  • گلیسینات آهن (IS)
  • گلیسینات آهن (IS)

نام های تجاری متداول آهن کلاته شامل گشتافر (بیس گلیسینات آهن و اسید فولیک) و پرنافر (بی گلیسینات آهن و اسید فولیک) است.

شایان ذکر است که آهن کلاته ممکن است به اندازه کافی برای درمان کمبود شدید آهن (به ویژه با کم خونی) قوی نباشد ، اما برای حفظ سطح آهن و جلوگیری از بروز کمبود آهن در افرادی که در معرض خطر هستند مفید است.

آهن چیست؟

برای درک بهتر یک مکمل آهن ، مهم است که در مورد عملکرد اساسی آهن و اینکه چرا برای سلامتی کلی حیاتی است، اطلاعاتی کسب کنیم. آهن به طور معمول با خوردن برخی غذاها مانند گوشت قرمز ، جگر، اسفناج و غیره به دست می آید و تقریباً برای هر فرآیند بیوشیمیایی مورد نیاز بدن انسان است.

این ماده تقریباً در هر سلول انسانی یافت می شود و به عنوان ماده معدنی اساسی در نظر گرفته می شود چرا که برای ساخت بخشی از گلبول های قرمز خون به نام هموگلوبین مورد نیاز است. هموگلوبین وظیفه انتقال اکسیژن حیاتی به سراسر بدن و به مغز را دارد که نیاز بسیار زیادی به اکسیژن دارد.

و آهن نیز در انتقال اکسیژن ، تولید انرژی ، فعالیت ایمنی ، تولید هورمون ، انرژی برای عضلات و DNA نقش دارد.

نارسایی کمبود آهن

کمبود آهن از نظر سازمان بهداشت جهانی (WHO) شایع ترین کمبود تغذیه ای در جهان  یافت شده است. گفته می شود تقریباً ۲۰٪ از جمعیت جهان  در گیر فقر آهن هستند.

طبق WHO ، “هر گروه سنی آسیب پذیر است. کمبود آهن رشد شناختی کودکان را از نوزادی تا بلوغ مختل می کند. به مکانیسم های ایمنی آسیب می رساند و با افزایش میزان [بیماری] همراه است.

“در دوران بارداری ، کمبود آهن با پیامدهای نامطلوب متعددی برای مادر و نوزاد همراه است ، از جمله افزایش خطر خونریزی ، سپسیس ، مرگ مادر ، مرگ و میر قبل از تولد و وزن کم هنگام تولد.

“تخمین زده می شود که تقریباً همه زنان تا حدی دچار فقر آهن هستند و بیش از نیمی از زنان باردار در کشورهای در حال توسعه از کم خونی رنج می برند.”

شایع ترین علامت کم خونی ناشی از کمبود آهن خستگی مفرط است. علائم دیگر ممکن است شامل تنگی نفس ، شکننده بودن ناخن یا برجستگی های عمودی ناخن ها ، موهای خشک ، آسیب دیده ، سردرد و سرگیجه باشد.

علاوه بر این، یک فرد کمبود آهن ممکن است دچار ضعف ، پوستی کم رنگ ، التهاب یا درد زبان و دهان ، دست و پا سرد و یا درد قفسه سینه یا نبض سریع شود.

آهن کلاته و غیر کلاته

تحقیقات در مورد زنان باردار مبتلا به کمبود آهن، نشان داده که هیچ تفاوتی بین آنها آهن کلاته (بیس گلیسینات) مصرف کردند و آنها به طور منظم آهن (سولفات آهن) مصرف نمودند، وجود ندارد.

این نشان می دهد که ممکن است ادعاهای جذب آهن کلاته درست نباشد و بنابراین گران تر بودن قیمت مکمل های آهن کلاته (در مقایسه با آهن معمولی) توجیه پذیر نیست.

مطالعه دیگری نشان داده که ۳۰ میلی گرم آهن کلاته مصرف شده به مدت ۹۰ روز به همان اندازه سولفات آهن در حفظ سطح طبیعی آهن در کودکان در سن مدرسه که سطح آهن کمی داشتند (بدون کم خونی) موثر است .

با این وجود، در یک مطالعه جداگانه در مقایسه آهن کلاته و سولفات آهن ، کسانی که مکمل کلات آمینو اسید مصرف کردند نسبت به افرادی که سولفات آهن غیر کلاته مصرف کردند ، عوارض جانبی کمتری را گزارش کردند (همچون ناراحتی معده کمتر).

فرم های کلات آهن

چرا باید از فرم کلاته آهن استفاده کرد؟ با افزایش PH محیط رشد از ۶.۲ ، آهن حتی در صورت وجود کمتر در دسترس گیاه قرار می گیرد. کلات ها مولکول های آلی با بار الکتریکی هستند که آهن را در خود نگه می دارند ، اما حتی اگر pH محیط در حال رشد زیاد باشد ، آهن را به گیاه می ریزند. همه کلات ها یکسان عمل نمیکنند. طبق تحقیقات اخیر، “درک مدیریت pH برای گیاهان پرورش یافته در کانتینر” ، بهترین کلات برای آزاد سازی آهن در بیشترین حد pH آهن ، EDDHA است. آهن کلات با طیف وسیعی از محصولات سازگار است.

قابلیت دسترسی به آهن برای گیاهان

اگرچه بیشتر آهن موجود در پوسته زمین به شکل Fe3 + است ، اما فرم Fe2 + از نظر فیزیولوژیکی برای گیاهان از اهمیت بیشتری برخوردار است. این فرم نسبتاً محلول است ، اما به راحتی به Fe3 + اکسید می شود ، سپس رسوب می کند.

Fe3 + در pH خنثی و بالا نامحلول است و باعث می شود آهن در خاک های قلیایی و آهکی در دسترس گیاهان نباشد. بعلاوه ، در این نوع خاک ، آهن به راحتی با یونه ای فسفات ، کربنات ها ، کلسیم ، منیزیم و هیدروکسید ترکیب می شود. در این نوع خاک ها استفاده از کلات آهن توصیه می شود.

استفاده از آهن توسط گیاهان

گیاهان آهن را به شکل اکسید شده ، Fe2 + (شکل آهنی) یا Fe3 + (فرم آهن) جذب می کنند.

گیاهان از مکانیسم های مختلف جذب آهن استفاده می کنند. یکی از این ها مکانیسم کلاته است – گیاه ترکیباتی به نام سیدروفور آزاد می کند که آهن را متصل می کند و حلالیت آن را افزایش می دهد. این مکانیسم همچنین باکتری ها را درگیر می کند.

مکانیسم دیگر شامل آزاد شدن پروتون ها (H +) و احیا کننده ها توسط ریشه های گیاه برای کاهش سطح pH در ناحیه ریشه است. نتیجه افزایش حلالیت آهن است.

از این نظر ، انتخاب نوع کود ازته قابل توجه است. نیتروژن آمونیوم باعث آزاد شدن پروتون توسط ریشه ها می شود ، بنابراین pH را کاهش می دهد و جذب آهن را تسهیل می کند.

نیتروژن نیترات ترشح یون های هیدروکسید را افزایش می دهد که باعث افزایش pH در ناحیه ریشه می شود و جذب موثر آهن را خنثی می کند.

ریشه های جدید و موهای ریشه در جذب آهن فعالیت بیشتری دارند ، بنابراین حفظ یک سیستم ریشه فعال سالم ضروری است. هر عاملی که با رشد ریشه تداخل داشته باشد در جذب آهن اختلال ایجاد می کند.

به دلیل رسوب آن در اندام های مختلف مانند کبد و قلب پس از تزریق منظم ، از روش شیمی درمانی آهن برای کاهش رشد بیش از حد آهن استفاده می شود. در این بررسی ، کلاتورهای مختلف آهن که در درمان اضافه بار آهن در شرایط مختلف بالینی نقش دارند ، با استفاده از مطالعات به روزتر با تمرکز بر این عوامل درمانی ، ارزیابی شده اند. دفروکسامین ، دفریپرون و دفراسیروکس مهمترین کلاتورهای آهن مورد تأیید FDA در ایالات متحده هستند. هر یک از این کلاتورها دارای مزایا و معایب خاص خود هستند ، بیماری های مختلف هدف ، سطح آهن رسوب یافته و علائم بالینی بیماران مبتلا که ممکن است در انتخاب آنها به عنوان بهترین روش تأثیر بگذارد. روی هم رفته ، در بسیاری از اختلالات بالینی ، انتخاب یک کلاتور استاندارد دارای شاخص دقیق نیست که نیاز به توضیحات بیشتر داشته باشد. هدف از این بررسی معرفی و مقایسه کلاتورهای مختلف آهن از نظر مزایا و معایب آنها ، دوز مصرفی و کاربردهای خاص آن ها است.

 فواید کلات آهن

چنانچه شما کشاورز هستید یا از گیاهان خود در منزل نگهداری می کنید؛ قطعا با زردی برگ های گیاه خود روبه رو شده اید. زردی و یا  سفیدی برگ ها در  فصل تابستان به دلیل تابش آفتاب رخ می دهد. چرا که تابش آفتاب به سطح خاک سبب افزایش ph خاک می شود. و با افزایشph میزان آهن موجود در دسترس ریشه گیاه کاهش پیدا می کند که موجب ایجاد این مشکل در گیاه می شود. در این زمان است که کود کلات آهن به شما کمک میکند. این کود خاک گیاهان را اسیدی می کند و همچنین جذب آهن را در گیاهان افزایش می دهد. در نتیجه شما پس از مدتی شاهد سبزشدن برگ گیاهان و افزایش گلدهی آن ها خواهیدبود. کود مورد نظر در ph بین ۲ الی ۱۱ بهترین پایداری را از خود ارائه می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.